|
|
|
| Türkçe sevgisi |
İki hafta önce bu sütunda yayımlanan “Historia’ya Hayır!” başlıklı yazım Türkçe’ye duyarlı olan, dilimize sahip çıkmaya kararlı kesimler tarafından takdirle ve büyük bir ilgiyle karşılandı. Yazıda önemli tespitlerde bulunulduğunu belirten kişi ve kuruluşlar, Türkçe’ye elbirliğiyle sahip çıkmamız gerektiğini ifade ettiler. Öyle ki, yazının çoğaltılarak, fotokopilerle bir çok dernek ve vakıfta okutulduğunu öğrendim, sevindim. Demek ki dil kalemiz henüz düşmemişti şükürler olsun ve Türkçe’nin istiklâl mücadelesi devam ediyordu.
Türkçe sevgisine sahip kuruluşlardan biri de Tüketiciler Birliği’ydi. 25 Ağustos 2008 tarihinde Tüketiciler Birliği Genel Merkezi’nden Genel Başkan Nazım Kaya imzasıyla yayımlanan ve bana da ulaşan bildiride olay “komiklik” olarak isimlendiriliyordu. Fatih Belediyesi tarafından inşa edilen Historia Alışveriş Merkezi’nin ismini değerlendiren Başkan Kaya, “Ulusal kültürün önemli bir unsuru olan dilimizi yok sayan komik nitelikteki özenti çabalarını kınıyoruz.” deniliyordu. Konuyla ilgili yapılan açıklamada şöyle deniliyordu:
“Son yıllarda yaygınlaşan alışveriş merkezleri, isim olarak yabancı kelimeleri kullanmaktadır. Özellikle yerel yönetimler öncülüğünde yapılan alışveriş merkezlerinde aynı uygulama sıklıkla görülmektedir. Bu uygulamanın son örnekleri; Fatih Belediyesi tarafından ‘tarihi yarım adaya kazandırdığımız değer’ olarak lanse edilen ‘Historia’ ve Pendik Belediyesi öncülüğünde yapılan ‘Viaport’ alışveriş merkezleridir. Anayasa’nın 3. maddesi, ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin dili Türkçe’dir’ hükmünü getirmiş; 63. maddesi ise ‘Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır.’ hükmü ile kültürel değerimiz olan dilimize dikkat çekmiştir.
Ulusal kültürümüz ve dilimizin zenginliğine rağmen, yabancı isim kullanılması, komik bir özentiden öteye gitmemektedir. Bu özenti çabaları, yerel yönetimlerden beklenen halkla bütünleşme ve vatandaşa örnek olma yükümlülüğüne ters düşmektedir. Diline özen göstererek birbuçuk milyarlık nüfusunu bir arada tutabilen Çin’e karşılık, ülkemizde dilimizin kamu eli ile dışlanmasının hiçbir açıklaması bulunmamaktadır. Olumsuz örneklere karşılık Alaşehir Belediyesi’nin, işyeri isimlerinin Türkçe olarak seçilmesine gösterdiği duyarlılık Türk Dil Kurumu tarafından ödüllendirilmiştir. Yine geçmiş yıllarda Konya’da yapılan bir alışveriş merkezine ‘Kule City’ isminin verilmesine ilişkin girişim, Tüketiciler Birliği tarafından tepki ile karşılanmış ve tepkimiz üzerine alışveriş merkezinin ismi, ‘Kule Site’ olarak değiştirilmişti. Fatih ve Pendik Belediyeleri tarafından inşa edilen alışveriş merkezlerinin isimleri dilimize uygun hale getirilmelidir. Aksi takdirde Tüketiciler Birliği tarafından bu alışveriş merkezlerinde yer alan firmalardan alışveriş yapılmaması dahil her türlü girişim yapılacaktır.”
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya’yı bu millî duruşundan dolayı kutluyorum. Ama bu tepki biraz daha gür çıkmalı. Diğer kuruluşlar da Türkçe’ye sahip çıkmalıdır.
Rahmet, bereket ve huzur ayı Ramazan pazartesi günü başlıyor. Bu mübarek ayın Türk İslâm âlemine ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini Allah’tan niyaz ediyorum. Bu arada kurucusu olduğum Sanatalemi.net sitesinin yeni genel yayın yönetmeni Mahmut Bıyıklı kardeşimi tebrik ediyor, kendisine başarılar diliyorum. Sanatalemi sitesinin Bıyıklı döneminde de Türk kültürüne, sanatına, edebiyatına, diline ve tarihine ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum. 30 Ağustos 2008
|
| Eklenme Tarihi: 31.08.2008 |
|
| |
HAKKINDA YAZILANLAR |
|
|
| |
| |
SİZİN YORUMLARINIZ |
|
|
|