|
|
|
| Vahid Çabuk’a Anma Programı |
Mustafa Demirci (Sanatalemi.net)
Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER), vefatının 10. yılında Dr. Vahid Çabuk için bir anma programı düzenliyor.
Tarihçi Dr. Vahid Çabuk için 5 Mart 2010 Cuma günü saat 16.00’da Beyazıt Devlet Kütüphanesi’nde ilim adamları, dostları ve okuyucuları bir araya gelecek. İlk olarak hazırlanan belgelik filmin gösteriminden sonra panele geçilecek. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ali Arslan, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi eski öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Saray ve Sakarya Üniversitesi Tarih bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Emin Sezer, Dr. Vahid Çabuk’un hayatını, eserlerini ve Türk tarihine yaptığı hizmetleri anlatacaklar. Paneli Mehmet Nuri Yardım yönetecek. Dinleyiciler arasında bulunanların da intibalarından sonra Vahid Çabuk’un edebiyatçı olan ve yayıncılık yapan oğlu Burak Fazıl Çabuk babasını anlatacak. Toplantının sonunda Dr. Vahid Çabuk’un fotoğraflarından ve eserlerinden meydana gelen sergi gezilecek.
DR. VAHİD ÇABUK’UN HAYATI VE ESERLERİ
Dr. Vahid Çabuk 11 Kasım 1946 tarihinde Hatay ilinin İskenderun ilçesine bağlı, eski adı Cebike yeni adı Düğünyurdu olan köyde dünyaya geldi. Zor şartlarda ilk ve ortaöğretimini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne kayıt yaptı. 1971 yılında mezun olduğu üniversitede Edebiyat Fakültesi tarafından yüksek lisans tezi kitap olarak basılan ilk öğrenci olma başarısını gösterdi. Doktora tezini ise 1986 yılında “Talikizade Mehmed Subhi Efendi’nin Eğri Seferi Şehnamesi” konulu çalışmayla sundu. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak yayımlanan İslâm Ansiklopedisi’nde 22 yıl çalıştı, bu görevinin büyük bir bölümünde müdürlük yaptı. İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü’ne öğretim görevlisi olarak atandı ve vefatına kadar İnkılâp Tarihi ve Osmanlıca derslerine girdi. 2000 yılının Mart ayında böbrek yetmezliği ve ani gelen kalp krizi nedeniyle vefat etti.
Farklı dallarda yazan Çabuk, makaleler, hikâyeler., şiirler ve ansiklopedi maddeleri kaleme aldı. Hareket, Milli Gençlik, Hatay, Güneyde Kültür, Türk Kültürü, Genç Akademi, Tarih ve Medeniyet, Tarih ve Düşünce, Türk Dünyası Tarih Dergisi, Belgelerle Türk Tarihi, İskender, İÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Dergisi, Hedef, İslâm Ansiklopedisi, Küçük Türk İslâm Ansiklopedisi, İstanbul Kültür Sanat Ansiklopedisi, Büyük Larousse, Görsel, Tercüman, Yeni Devir, Yeni Haber, And, Yeni Şafak, Gündem, Atayurt, Türkiye, Sabah, vs. gibi millî ve mahallî dergi, ansiklopedi ve gazetelerde çeşitli çalışmaları yayımlandı. “Mühre Kan Bulaşmasın” adında bir tiyatro çalışması da 1988 yılında TRT I ve TRT III radyolarında iki defa yayınlandı. Birçok yazısında kullandığı müstear isimleri A. Efe Cebikeli ve Cemil Çölbeyi idi.
Önceleri edebî eserler ortaya koyan Dr. Vahid Çabuk daha sonra tarih alanında derinleşti ve birbirinden değerli eserler kaleme aldı. 40 civarında esere imzasını attı. Bir o kadar da basılmayı bekleyen çalışması vardır. Bunlardan en önemlisi 1999 yılında basılan on ciltlik Osmanlı Tarihi’nden daha da kapsamlı ve geniş hacimli olacak şekilde hazırlanan Türk Hükümdarları Ansiklopedisi’dir ki 20 cilde yakın olacağı tahmin edilmektedir. İstanbul’a ilk geldiği yıllardan itibaren Fatih ilçesinde ikamet etmiş ve hayatını burada tamamlamıştır.
Yayımlanan bazı eserleri:
1) Osmanlı Tarihinden Fıkralar
2) Tiryaki Hasan Paşa’nın Gazaları ve Kanije Savunması
3) Divan-ı Muhibbi (3 Cilt), Kanuni Sultan Süleyman
4) Âlimler ve Sanatkârlar, Ahmet Refik
5) Peçevi Tarihi, Peçevi İbrahim Efendi
6) Mecmua-i Tevarih, Hafız Hüseyin Ayvansarayi
7) Köprülüler
8) Solakzade Tarihi (2 Cilt)
9) Tarihimizde Vakıf Kuran Kadınlar
10) İslam Ansiklopedisi İndeksi
11) Sultan Dördüncü Murat Han
12) Göçer Toprağa Düştü
13) Osmanlı Teşkilat ve Siyaset Kültürü
14) Osmanlı Siyasi Tarihinde Sultan II. Abdülhamid Han
15) Kuruluşundan Cumhuriyete Büyük Osmanlı Tarihi
16) Hedefteki Sultan II. Abdülhamid
17) Yasakların Sultanı Dördüncü Murat
|
| Eklenme Tarihi: 02.03.2010 |
|
| |
HAKKINDA YAZILANLAR |
|
|
| |
| |
SİZİN YORUMLARINIZ |
|
|
|